La família Bertran-Gallart. D’esquerra a dreta: Maria Gallart, Hipòlit Bertran, àvia Gavarró, Manuel Bertran i Antoni “Ton” Bertran. (Col·lecció familiar).
La família Bertran-Gallart al Passeig de Pere III de Manresa, el 1931. D'esquerra a dreta: els dos fills, el Manuel i l'Hipòlit; la Maria Gallart i l’Antoni Bertran. (Col·lecció familiar).
La casa familiar i el taller d’Antoni Bertran, al carrer del Dos de Maig, número 4, que comunica amb el pont sobre la via dels Ferrocarrils Catalans (Dibuix: Manuel Bertran). (Col·lecció familiar).
Vistes de Manresa des de la casa d’Antoni Bertran. Des de l’esquerra, puja el carrer del Dos de Maig fins al pont sobre dels Ferrocarrils Catalans; i de la dreta ve el camí que actualment és el carrer de Prudenci Comellas. A l’altra banda de la via, a l’esquerra, s’hi troba el raval del Cometa o de les cases Cometes, l’actual carrer de Bernat Oller. Al número 8 hi vivia el rabassaire Florenci Mas, a l’estable del qual el 1928 s’hi fundà la FAI de Manresa. Al cantó dret, hi ha el camí que duu al carrer de l’Era de l’Esquerra, actual carrer de Martí i Julià, on durant els anys trenta hi haurà la seu de la CNT. A peu de camí, ja s’hi aixeca l’edifici que avui en dia és el centre cívic que, curiosament, duu el nom del primer alcalde d’ERC a Manresa: Joan Selves i Carner (Dibuix: Manuel Bertran). (Col·lecció familiar).
Interior del taller d'A. Bertran Talleres y Maquinaria de Manresa, al número 4 del carrer Dos de Maig de Manresa, amb tota la maquinària i les dues forges a la dreta. (Col·lecció familiar).
Antoni i Hipòlit Bertran, pare i fill, davant del taller. (Col·lecció familiar).
Un segle després, les xapes del taller d'Antoni Bertran encara es conserven en obres de forja i serralleria a Manresa, com aquesta de la casa Matamala. (Fotografia: Genís Frontera).
Capçalera de full de carta del taller d'Antoni Bertran. (Col·lecció familiar).
Anunci del taller d'Antoni Bertran al periòdic El Dia. Diari d'esquerra republicana de Manresa. (Col·lecció familiar).
Antoni Bertran Raurell. Ferrer i mecànic, cul de cafè del Passeig i regidor del Centre Republicà Federal Català (integrat a la candidatura Concentració Republicana d'Esquerres de Manresa). (Col·lecció familiar).
Antoni Bertran vist per l'amic i també republicà Ramon Martí-Farreras. Bertran apareix acompanyat d'una copa d'absenta amb la corresponent ampolleta d'aigua freda i la cullera per a fondre-hi el sucre. (Col·lecció familiar).
Sociabilitat republicana: Antoni Bertran, ajupit al mig; Maria Gallart, dreta a la dreta; i els seus fills Manuel i Hipòlit, estirats al davant de tot; en una berenada familiar al bosc del Suanya de Manresa. (Col·lecció familiar).
Antoni Bertran Raurell (dirigent del CRFC de Manresa com a integrant de la plataforma Concentració Republicana) amb la plana major del republicanisme manresà, cofant el seu característic barret "canotier" a segona línia, entre els "alcaldes" Selves i Prunés (Manresa, 11 de setembre del 1932, durant l'homenatge al diputat Joan Selves per la seva contribució a l’Estatut d’Autonomia, aprovat dos dies abans a Madrid).
A primera línia i d'esquerra a dreta: el primer amb ulleres, Francesc Farreras i Duran (diputat d'ERC a la Generalitat provisional, secretari i màxim dirigent de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat; i futur president de la Comissió de Pressupostos del Parlament i delegat de la Caixa d'Estalvis de la Generalitat); Joan Selves i Carner (primer alcalde d'ERC, diputat a les Corts constituents i defensor de l'Estatut. Home de confiança de Macià i Companys, el gener del 1933 fou nomenat conseller d'Economia i Agricultura de la Generalitat de Catalunya. L'estiu d'aquell mateix any fou nomenat Governador General de Catalunya i Comisssari d'Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya i el gener del 1934 fou nomenat conseller de Governació; Lluís Prunés Sató (alcalde d'ERC i cap de la plataforma Concentració Republicana; i futur governador Civil de Girona, comissari d'Ordre públic de Tarragona i conseller d'Economia i Agricultura i de Treball, de la Generalitat); i Francesc Marcet Artigas (regidor i futur alcalde d'ERC i cap de la plataforma Concentració Republicana d'Esquerres).
Ensenya del Centre Republicà Federal Català de Manresa. El triangle -símbol dels tres valors republicans: Llibertat, Igualtat, Fraternitat- emmarca una gorra frígia -símbol de les classes populars- en un fons rampant, en al·legoria a l'alba d'un futur nou. (Arxiu Comarcal del Bages).
Signatura d'Antoni Bertran com a president del Centre Republicà Federal Català de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages).
Els germans Manuel i Hipòlit Bertran al pati del taller d’ A. Bertran l’any 1935. (Col·lecció familiar).
El Sultan, el gos dels Bertran-Gallart, que durant els bombardejos de l’aviació feixista sempre serà el primer de la família en arribar als refugis de la Renaixença i del Puigterrà. (Col·lecció familiar).
Els germans Manuel i Hipòlit Bertran al refugi matern i ”exili interior” de Sant Sadurní d’Anoia l’any 1940. (Col·lecció familiar).
Antoni Bertran Raurell a la maduresa d’edat, jugant al dòmino; però amb les partides d’escacs i de billar a l’American Bar del passeig de Manresa ben clares en el record. (Col·lecció familiar).
Casa Matamala. L'art en serralleria i forja d'Antoni Bertran a la Manresa dels anys vint, fotografiat pel seu fill Manuel durant els anys vuitanta del segle XX. (Col·lecció familiar).
Casa Matamala. L'art en serralleria i forja d'Antoni Bertran a la Manresa dels anys vint, fotografiat pel seu fill Manuel durant els anys vuitanta del segle XX. (Col·lecció familiar).
Porta del Teatre Conservatori. L'art en serralleria i forja d'Antoni Bertran a la Manresa dels anys vint, fotografiat pel seu fill Manuel durant els anys vuitanta del segle XX. (Col·lecció familiar).
Porta del Teatre Kursaal. L'art en serralleria i forja d'Antoni Bertran a la Manresa dels anys vint, fotografiat pel seu fill Manuel durant els anys vuitanta del segle XX. (Col·lecció familiar).
Ensenya del Billar Club Manresa en ferro, forjada per Antoni Bertran el 1931 i que, més de noranta anys després, encara presideix la sala principal d'aquesta associació manresana. (Fotografia: Genís Frontera).