En aquest web podreu veure documents i fotografies de gran interès, procedents de diferents arxius, com per exemple, l’Arxiu Municipal de Manresa, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu de Salamanca, l’Arxiu d’Alcalá de Henares, l’ITC Bad Arolsen i el DAVCC de Caen. Destaquen especialment els materials de l’Arxiu Comarcal del Bages, que conserva tota la documentació que Marcel Amat, fill de Joaquim Amat-Piniella, va donar a la ciutat de Manresa sobre el seu pare, un gest que mereix un profund agraïment.
Cal destacar-ne les targetes postals que Amat-Piniella va escriure des del front de guerra, des de la França ocupada pels alemanys, des del camp de concentració de Mauthausen i un cop alliberat del camp; la nota -inèdita i de gran interès històric- que va escriure a Mauthausen el 1941 i la va donar a Fernando Pindado perquè la fes arribar a la seva esposa; documents dels arxius d’Arolsen; el seu expedient del Ministère des Anciens Combattants et Victimes de Guerre, de la DAVCC de Caen; l’epistolari majoritàriament inèdit d’una vintena de cartes entre Amat-Piniella i Agustí Bartra; quatre cartes que va escriure al seu amic Ramon Martí Farreras, tres de les quals des de camps de concentració de França, el 1939, o l’informe efectuat en ple franquisme per l’Ajuntament de Manresa sobre “la actuación e ideología” d’Amat-Piniella, en resposta al fiscal instructor de la Causa General de València, que l’havia demanat.
A l’apartat “Documents” també podreu trobar el certificat de naixement, el certificat de matrimoni, el DNI, el passaport, el carnet de tinent de l’Exèrcit Republicà i alguns documents de quan als anys 30 treballava a l’Ajuntament de Manresa, la carta original del general nord-americà Omar N. Bradley adreçada a Joaquim Amat-Piniella -en què li agraeix la dedicatòria que li va fer del llibre K.L. Reich– i un document sobre la indemnització rebuda del govern alemany per haver estat víctima del nazisme.
Una bona part dels documents i fotografies que oferim en aquest web veuen la llum per primera vegada.
Un apartat fonamental del web és dedicat a l’obra K.L. Reich, en què -entre d’altres informacions- es pot trobar la transcripció de la introducció autocensurada (d’un interès extraordinari). També ofereix els 71 poemes de “Les Llunyanies (Poemes de l’exili)”.
El web també reprodueix 102 articles que Amat va escriure a la premsa manresana dels anys 30 sobre política, cinema, literatura, teatre, música, arts plàstiques… i que evidencien l’extensa cultura que tenia ja de ben jove. També s’hi inclouen dos articles que va escriure sobre els camps nazis i diverses opinions seves sobre temes diferents.
El web ofereix uns documents sonor inèdits de gran interès: l’àudio de l’entrevista que l’escriptora Montserrat Roig va fer a Joaquim Amat-Piniella quan preparava el llibre Els catalans als camps nazis i també una conferència de la mateixa Montserrat Roig parlant d’Amat-Piniella, de K.L. Reich i dels camps nazis en general, pronunciada poc després de la mort de l’escriptor manresà. També s’hi pot trobar el text de l’entrevista tal com la va redactar i resumir Montserrat Roig. Finalment, podem llegir unes cartes que es van intercanviar ambdós escriptors que evidencien una relació d’afecte i admiració mutus.
Igualment, podreu tenir accés a les opinions de diverses personalitats sobre Amat-Piniella i sobre K.L. Reich i a un escrit commovedor d’uns amics seus: la família Sureda-Romero.
També es dedica un apartat especial a Maria Llaveries, l’esposa d’Amat-Piniella, una dona excepcional, que va morir quan només tenia 37 anys. S’hi pot veure íntegrament el seu expedient de depuració de mestra.
El web també aplega les notícies més destacades sobre Amat-Piniella dels darrers anys.
Finalment, el web ofereix diversos enllaços la majoria relacionats amb Joaquim Amat-Piniella i amb l’holocaust.