Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

Desembre 2022: Apareixen 8 fotografies inèdites de Joaquim Amat-Piniella

Amb Josep Bailina, Joan B. Claret i Joan Clara

Taula de continguts

En aquest apartat fem públiques 8 fotos inèdites de Joaquim Amat-Piniella amb els seus amics Josep Bailina, Joan Baptista Claret i Llobet i Joan Clara. Les fotos ens han estat facilitades per Jordi Fariñas Claret, nét de Joan B. Claret, a qui agraïm la seva col·laboració.

 

Amat, Bailina i Clara, una amistat forjada a l’Institut Lluís de Peguera que durà tota la vida

Amat-Piniella i Joan B. Claret van viure intensament els anys de la República, tant des de l’àmbit polític com el cultural. Joan B. Claret i Llobet (Cardona, 1903 – Barcelona, 1984) era un periodista i intel·lectual d’una extensa cultura, director del diari “El Dia” i fundador de la Unió Socialista de Catalunya a Manresa. Fou secretari de Lluís Prunés durant la seva etapa d’alcalde de Manresa i també quan va ser governador civil de Girona. Amat-Piniella el va definir amb aquestes paraules: “Jo veig en aquest home l’exemplaritat feta persona”.

Joan B. Claret no s’exilià i va ser empresonat. L’1 d’octubre de 1939, la seva esposa havia de suplicar al jutge la seva llibertat “para que pueda restituirse a la vida de trabajo y cuidar honradamente del sostén de sus dos hijos que se hallan en el mayor desamparo y desconsuelo“. Un escrit seu, del 1980, en què renunciava a respondre a un qüestionari sobre l’època de la República, era prou explícit del seu estat d’ànim: “… des de fa molts anys -exactament després d’acabada la Gran Guerra, quan tots els vencedors ens van deixar un Franco per tota la seva porca i llarga vida- vaig prendre la decisió de no tenir cap paper, per insignificant que fos, en la vida política i social del nostre país

Joaquim Amat-Piniella, Josep Bailina Sivila i Joan Clara Vinyals es van conèixer a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa. Allà s’hi forjà una amistat que també duraria tota la vida. (Vegeu “Joaquim Amat-Piniella a la Manresa republicana“).

Amat i Clara van coincidir, a més, a l’Escola Popular de Guerra de la Generalitat i van anar mantenint correspondència en el transcurs de la guerra. En acabar el conflicte bèl·lic, Joan Clara, que com Amat-Piniella, era militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, va ser condemnat a 12 anys i 1 dia de presó. Durant el franquisme Joan Clara i Joan B. Claret van treballar als Laboratoris del Doctor Esteve. Joan Clara va morir l’any 1977.

Amat-Piniella i Bailina van compartir l’horror del camp de concentració de Mauthausen. Bailina va ajudar Amat-Piniella a superar moments molt difícils al camp. En una entrevista de Montserrat Roig afirmava: “L’ajuda de vegades era més important amb paraules o gestos que no pas donant menjar. En un moment en què jo anava cap avall moralment vaig rebre’n tanta que no ho oblidaré mai més. Molt important per a mi, va ser en Bailina, des del punt de vista moral i material.

 

Les fotografies

A les 8 fotografies inèdites que publiquem aquí podem veure Joaquim Amat-Piniella sol; al Passeig de Pere III de Manresa, als anys 30, amb diversos amics (Joan Clara, Pere Armengou, Antoni Martí Farreras….); a Viena, amb Joan Baptista Claret; amb Joan Clara al cementiri de Père-Lachaise París, davant del monument de Mauthausen, i amb Joan Clara i Josep Bailina en unes fotografies de les quals desconeixem el lloc i la data.

A l’apartat Fotografies d’aquest web en trobareu algunes més de les mateixes trobades.

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella