Jordi Coca s´adjudica el Premi Amat-Piniella

Dades: 20/02/2009

L´autor de La noia del ball (Proa) va recollir el premi ahir al vespre en un acte que va congregar un centenar llarg de persones a Caixa Manresa.

Regió7.cat
 

Toni Mata i Riu (Manresa)

L’escriptor barceloní Jordi Coca va ser guardonat ahir al vespre amb el Premi Joaquim Amat-Piniella de literatura per la novel·la La noia del ball, en un acte que va aplegar un centenar llarg de persones a l’auditori de la Fundació Caixa Manresa. La vetllada, que va incloure la representació de l’espectacle Escenes de Mauthausen, va reconèixer els mèrits d’una obra que recorre l’itinerari vital d’una dona que viu els seus anys de joventut i el naixement del seu primer fill en el convuls període que va precedir la Guerra Civil Espanyola i amb els ambients anarquistes com a escenari. En el seu parlament davant els assistents, Coca va destacar que «el premi remarca la dimensió política i social que sempre he volgut donar a la meva carrera literària».

Tant com el guanyador va planar sobre l’acte la figura de l’escriptor que dóna nom al guardó. El president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig, va recordar les diferents actuacions fetes a la ciutat per reparar la memòria de qui va ser represaliat pel franquisme (el carrer dedicat, la inclusió del seu retrat a la Galeria de Manresans Il·lustres…), i va avançar que «caldrà commemorar el centenari del seu naixement, que tindrà lloc d’aquí a quatre anys, com cal». Puig va comentar que seria oportú «ubicar una imatge escultòrica d’Amat-Piniella a la bibiblioteca del Casino, edifici que ell va recrear en una de les seves novel·les, perquè la seva figura entri a la vida quotidiana de la ciutat».De moment, l’únic bust conegut de l’autor de K.L. Reich és l’escultura de l’artista manresà Ramon Oms que en els tres darrers anys s’ha lliurat a Antoni Pladevall, als familiars de Joan Garrabou i a Jordi Coca, últims noms que ha inscrit el premi en el seu palmarès.

Però el llegat cívic i literari de Joaquim Amat-Piniella és cada cop més conegut gràcies al treball de recuperació de la seva memòria que té lloc els darrers anys. Una de les darreres mostres és la lectura dramatitzada que ahir va obrir l’acte. Els actors Ivan Padilla i Magda Puig i la violoncel·lista Ònia Tomàs van representar l’espectacle Escenes de Mauthausen que, al llarg de mitja hora, va recrear l’experiència viscuda per Amat-Piniella als camps de concentració nazis amb fragments de l’esmentada novel·la K.L.Reich.

Jordi Coca va destacar la qualitat de les obres dels altres tres finalistes, la novel·la Les revolucions perdudes, de Josep Maria Quintana; el primer volum de les memòries de Josep Benet, i el Dietari de 1973, de Josep Maria Castellet. Text, aquest darrer, que l’actual president del Grup 62 va recuperar recentment després d’haver-lo oblidat i en el qual va anotar l’activitat diària durant uns mesos del 1973. Un llibre de vivències quotidianes en què, curiosament, també explica la conversa de treball mantinguda amb l’aleshores «jove escriptor Jordi Coca».

Joaquim Amat-Piniella