“A la ‘nova Europa’ forjada amb sang innocent, devastacions i misèria, els espanyols antifranquistes no tenien altra plaça que la d’un pot de cendres… ” És un fragment de la introducció de K.L. Reich que el mateix Amat-Piniella ja no va presentar a censura. Són paraules dignes de recordar ara que fa 68 anys que Amat-Piniella fou alliberat del camp nazi d’Ebensee. L’alliberament d’Ebensee va ser el 6 de maig. El de Mauthausen, el dia abans.
Al web dedicat a Joaquim Amat-Piniella podeu trobar nombrosos documents, imatges i àudios de gran interès històric sobre l’escriptor manresà. També –i des de fa unes setmanes- l’àudio inèdit de l’entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella (acompanyat de la corresponent transcripció) i l’àudio d’una conferència de Montserrat Roig sobre l’escriptor manresà, poc després de la seva mort.
Amb motiu del centenari del naixement d’Amat-Piniella, el web va demanar a diferents personalitats l’opinió sobre K.L Reich. Fa poc, tal com vam informar, vam publicar una trentena d’opinions. Ara en recollim una quinzena més. Els seus autors són: Jordi Palou-Loverdos -director del Memorial Democràtic de la Generalitat-, els historiadors Agustí Alcoberro -director del Museu d’Història de Catalunya- i Ramon Salvadó, els escriptors Maria Barbal, Ferran-Ramon Cortés, Miquel Desclot, Agustí Pons, Joan Safont i Oriol Izquierdo -exdirector de la Institució de les Lletres Catalanes-, i altres personalitats del món de la cultura i la ciència: Assumpta Bailac -gerent de Biblioteques de Barcelona-, Pere-Joan Cardona -investigador biomèdic-, el metge Pere Culell, Ignasi Perramon -exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa-, l’actor Ivan Padilla i el fotoperiodista Joan-Esteve Guillaumet.
Aquí teniu els diferents enllaços:
Àudio de l’entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella
Introducció a K.L. Reich, autocensurada per Joaquim Amat-Piniella