Dos nous testimonis al web dels bombardeigs franquistes sobre Manresa

Dolors Villaplana Xarpell / Artur Gannau Jaumandreu

El web dels bombardeigs franquistes sobre Manresa, de Memoria.cat, incorpora avui els records de dos testimonis més d’aquells fets tràgics: el d’Artur Gannau Jaumandreu (1933) i el de Dolors Villaplana Xarpell (1922).

El 21 de desembre de 1938, dia del primer bombardeig, Artur Gannau Jaumandreu va amagar-se al refugi que tenien a casa seva, al carrer de Santa Llúcia. En la seva entrevista, parla d’una de les víctimes mortals a conseqüència de la metralla, la seva veïna Maria Cos Tarrés, que en aquell moment es trobava sota l’arcada de Santa Llúcia. També recorda les destrosses que havien produït les bombes a l’actual edifici del Museu de Manresa, aleshores convertit en caserna militar. L’entrevista és del gener d’enguany.

Al seu torn, Dolors Villaplana Xarpell ens parla del “soroll sord” que produïen les bombes, del refugi del soterrani de casa seva i del refugi del Castell, situat molt a prop d’on vivia. Explica com va tremolar casa seva durant el bombardeig i que la gent tenia molta por. L’entrevista és de l’abril del 2019.

L’exèrcit franquista va bombardejar la ciutat de Manresa el 21 de desembre de 1938 produint la mort d’un mínim de 33 persones, la majoria dones, infants i gent gran. Un segon bombardeig mortal, el 19 de gener de 1939, va matar un mínim de dues persones.

El web sobre els bombardeigs franquistes a Manresa, a més de nombrosos documents històrics de diferents arxius, ofereix uns 200 fragments de vídeos d’entrevistes a 17 familiars de les víctimes mortals i a 38 testimonis dels fets, superant les 5 hores de gravacions. L’adreça del web és:

www.memoria.cat/bombardeigs

Buscar a tot memoria.cat