Aquest divendres, 27 de gener, els instituts impulsors del Projecte Manresa-Mauthausen i l’Ajuntament de Manresa organitzen un acte conjunt i obert a la ciutadania per sumar-nos, un any més, a la commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l’holocaust, que se celebra internacionalment cada 27 de gener en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme.
A les 12.30h: Acte conjunt a l’Auditori de la Plana de l’Om amb una introducció sobre els deportats manresans a càrrec de l’Associació Memòria i Història de Manresa a partir del seu web www.memoria.cat/deportats, passi de l’audiovisual “Borrallons de neu” de Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas filmat durant un viatge d’estudiants a Mauthausen, i el testimoni d’Adnan Almousa Alferml, refugiat sirià que exposarà la seva història de vida per portar la commemoració a la nostra realitat actual. Aquesta col·laboració a través de la Casa per la solidaritat i la pau, Flors Sirera, acompanya la reflexió sobre els paral·lelismes entre la història i els conflictes actuals. L’alumnat dels centres participants farà un resum de la història de vida d’algun dels deportats manresans i es llegirà un manifest conjunt.
En sortir, es finalitzarà l’acte a la plaça de Sant Domènec amb un gest d’homenatge als deportats a la placa commemorativa que els ret homenatge.
Prèviament, els centres de secundària participants faran un recorregut per les stolpersteine de la ciutat i faran memòria de la vida dels deportats amb apadrinament i neteja de les llambordes.
A Manresa es pot resseguir la història de vida de les persones manresanes que van patir l’horror del nazisme als camps de concentració a través de l’itinerari audioguiat “Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis”, disponible en xarxa a:
www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria
La commemoració a les xarxes:
A més, l’Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme, de la qual Manresa forma part, proposen per a tota la ciutadania una acció simbòlica amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l’àmbit internacional. Es tracta d’encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, amb els hashtags:
#MemòriaDignitatJusticia
#RecordVíctimesHolocaust
#AmicalMauthausenXarxaMaiMés
#GentCorrent
Tothom qui vulgui s’hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la Plaça de Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l’itinerari.
Els actes estan organitzats conjuntament per l’Ajuntament de Manresa i els centres educatius impulsors del projecte Manresa-Mauthausen –els instituts Lluís de Peguera, Pius Font i Quer, Lacetània i ManresaSis- amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, l’Amical de Mauthausen i el suport de la Diputació de Barcelona.