Dimarts 5: presentació d’un llibre sobre Tomàs Ramon i Amat, escrit per Armand Rotllan - Memoria.cat

Dimarts 5: presentació d’un llibre sobre Tomàs Ramon i Amat, escrit per Armand Rotllan

 

Personalitat rellevant de la Manresa republicana, Tomàs Ramon va ser afusellat per l’exèrcit franquista el 1937

Dimarts vinent, 5 d’octubre, a les 19h, a l’auditori de La Plana de l’Om de Manresa, tindrà lloc la presentació del llibre Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901-1937), escrit pel doctor Armand Rotllan i publicat per l’editorial manresana Zenobita edicions.

L’acte és obert a tothom. Cal reservar l’entrada en aquest enllaç.

L’obra aprofundeix en la biografia d’aquest destacat polític i metge manresà que, tot i viure una vida molt curta, va tenir una important i fructífera activitat professional, política i social. Amic personal del conseller de Governació, Joan Selves i Carner, Tomàs Ramon Amat va ser un dels pocs sanitaris manresans que va arribar a gestionar alts càrrecs públics de la Generalitat republicana. A Manresa, el doctor Tomàs Ramon va ser regidor i membre de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament i va presidir la Unió Catalanista Republicana, associació creada el 1930 que fou el precedent d’Esquerra Republicana a Manresa, de la qual va ser un dels seus fundadors.

El llibre fa un especial retrat de la seva activitat sanitària previsora adreçada al món dels infants, especialment en l’àmbit de les colònies escolars, impulsant el benestar físic i psíquic dels escolars. De fet, Tomàs Ramon va ser un dels fundadors, promotors i màxim responsables de les Colònies Escolars.

Capítols a part del llibre es mereixen la seva acció durant la Guerra Civil, on va servir com a capità metge al front d’Aragó, i l’aproximació biogràfica dels seus familiars. Precisament a la capital del Bages hi va néixer el seu fill i la seva dona, Paquita Espinel Mengual, es va convertir en la primera dona odontòloga a la ciutat.

Tomàs Ramon va ser capturat per l’exèrcit franquista a Zuera (Saragossa) l’any 1937, on posteriorment va patir un procés injust que acabà amb el seu afusellament a la tàpia del cementiri de Torrero de la capital aragonesa.

Més informació sobre el llibre. Més informació sobre Tomàs Ramon i Amat.

Buscar a tot memoria.cat