Un curt de la vida manresana de l'any 1930 - Memoria.cat

Un curt de la vida manresana de l’any 1930

Memòria.cat ofereix un film de 90” amb imatges del bateig de Josep Tomàs Cabot

A les acaballes del regnat d’Alfons XIII i a les portes de la proclamació de la II República,  el 7 de setembre de 1930 a Manresa va ser batejat un nen, a la desapareguda església de Sant Pere Màrtir. Una càmera va recollir-ne les imatges en cel·luloide, fet que ha permès disposar d’una petita estampa de la vida manresana del primer terç del segle passat.

Tot i la seva breu durada, el curt permet observar no tan sols els protagonistes de la jornada –la família Tomàs-Cabot en el seu entorn domèstic, acompanyada pel canonge de la Seu de Mallorca, Joan Sirvent-, sinó també el sector urbà de l’actual plaça de Sant Domènec, amb detalls com la farmàcia Riu, el Quiosc de l’Arpa i l’exterior de l’antiga església de Sant Pere Màrtir, que seria enderrocada al començament de la Guerra Civil, sis anys després d’haver estat captades les imatges.

La filmació també proporciona un petit retrat dels contrastos socials de la Manresa del primer terç de segle, que es fa visible a través de l’ús de l’automòbil i a través dels vestits dels protagonistes. Mudats especialment per a l’ocasió, la indumentària d’aquests últims contrasta amb la dels transeünts anònims que la casualitat va fer que fossin involuntàriament captats per la càmera. Són especialment visibles les diferències que afecten la quitxalla, en què destaquen els barrets que portaven els més menuts.

L’infant que acabava d’arribar al món es deia Josep Maria. Havia nascut al si d’una família benestant, formada per Àngel Tomàs Jordana i Dolors Cabot Verdaguer. El pare era un conegut metge, especialitzat en tocologia, responsable dels parts i de la vacunació contra la diftèria al dispensari municipal. Un any després del bateig, va publicar el llibre Nocions relatives a la higiene en la primera infància.

La mare, per la seva banda, era filla del barceloní Andreu Cabot, un empresari del sector de l’espectacle, que havia provat fortuna a Cuba i esdevindria un dels pioners de la indústria del cinema a Catalunya, amb la seva pròpia productora, Iris Films. Andreu Cabot seria conegut a la ciutat, sobretot, per haver estat el promotor –tres anys enrere, el 1927- de la construcció del símbol per excel·lència de la Manresa modernista: el Teatre Kursaal.

La vinculació d’Andreu Cabot al món del cinema explica segurament que el bateig del seu nét quedés registrat en cel·luloide i hagi arribat fins als nostres dies. Realitzat probablement per Moisès Cabot –germà de l’empresari- o per algun empleat de la productora, el film que ara podem visionar a Memòria.cat n’ofereix una versió abreujada, d’un minut i mig de durada.

Amb el pas dels anys el nadó protagonista de la pel·lícula, Josep Tomàs Cabot, faria estudis de medicina, filologia, història i periodisme. Esdevindria escriptor i periodista, dirigiria la revista Historia y Vida i escriuria una vintena de llibres, a mig camí entre la divulgació, la investigació i la creació literària.

Des d’aquest enllaç podreu accedir al web Records de Josep Tomàs Cabot , on es recullen diferents fragments de l’entrevista que li feren Joaquim Aloy, Jordi Basiana i Pere Gasol.

Buscar a tot memoria.cat