Portada

 

En aquesta entrevista, disseccionada en diferents vídeos, el prestigiós escriptor, historiador i divulgador Josep Tomàs Cabot (nascut a Manresa el 27/8/1930) ens evoca els seus records de la Manresa del temps de la guerra i del franquisme. Ens hi parla de les seves vivències com a alumne de l’escola Asèptica i de l’Institut, dels enderrocs que el 1936 va presenciar de l’església de Sant Pere Màrtir, de la moralitat religiosa del franquisme, de la vida quotidiana d’aquells anys, de la creació de l’Escola d’Assistents Socials Torras i Bages…

Tomàs Cabot també ens mostra un dietari en què el seu pare anotava breument alguns fets de la República i de la guerra.

Un capítol rellevant és la desaparició del seu parent Jaume Tomàs Mollet, després de ser empresonat al Casino de Manresa, on durant la guerra hi havia el Comitè Revolucionari i Antifeixista.

També hi ha un apartat d’una especial significació per a la història de Manresa: la construcció del Teatre Kursaal per part seu avi, Andreu Cabot, i els inicis del cinema. L’entrevistat també parla del seu oncle, Moisès Cabot, que va morir al front de guerra, a conseqüència de l’incendi de la cabina on projectava pel·lícules per als soldats.

En l’àmbit més personal, Tomàs Cabot parla de la seva participació a la Revista Bages i a les sessions del Cineclub Manresa, de la seva etapa com a director de la revista Historia y Vida i de la seva trajectòria com a escriptor.

Premi Bages de Cultura 2006, Josep Tomàs Cabot és autor d’una dotzena de novel·les i de nombrosos articles d’història i ciència en diferents publicacions.

Records de Josep Tomàs Cabot (Manresa, 1930)