Foment de la Sardana

Taula de continguts

Entitat nascuda l’any 1921 que desenvolupà durant els primers anys de la República una notable activitat que consistia bàsicament en l’organització de ballades públiques (per Sant Jordi, a les festes majors, ballades setmanals al Passeig i després a la terrassa de la Piscina –que tenien una gran animació-), d’aplecs sardanístics, de cursets d’ensenyament de sardanes, de conferències –entre les quals cal destacar la de Josep Miracle-, intervencions setmanals a Ràdio Manresa i la radiació diària de l’anomenat “Disc del Foment de la Sardana”, a base de discos que cedien algunes cases comercials.

Especialment remarcable fou la celebració a Manresa de la IV Assemblea de la Lliga Sardanista de Catalunya, el juny de 1933 i l’organització del Concurs Social de Sardanistes, el 1934.

El Foment vetllava per la dignitat de la sardana i exhortava a ballar-la correctament. La tasca del Foment, però, transcendia l’aspecte purament sardanístic. Com a entitat arrelada al país se sentia partícip del moment històric que aleshores es vivia. Així ho afirmava el seu portaveu,  “Àmbit”:  el Foment “ha servit la causa de Catalunya i la servirà encara amb eficiència desenvolupant sempre paral·lelament a l’obra sardanista, d’altres activitats patriòtiques que van exigint les corrents del temps”. “Àmbit” també propagava el bon ús de la llengua catalana i en recomanava l’estudi i recerca de mots, per tal de parlar-la correctament.

Tanmateix, el 1934 el Foment de la Sardana patí una forta crisi per la seva difícil situació econòmica, per la clausura del local on estaven rellogats i per les baixes de diversos socis. Aquest últim aspecte fou especialment criticat per l’entitat. En el seu butlletí es pot llegir “Es veu que en els moments adversos, quan més caldria posar a prova el patriotisme de què molts fan gala, és quan la gent es queda a caseta. Una experiència més que rep el Foment”. En el fons, es tractava d’una crisi semblant a la que patien altres entitats d’expressió cultural tradicional.

Els presidents de l’entitat durant el període republicà foren Marià Homs, Joan Vergé, Emili Solernou i Ignasi Torres. El Foment arribà a assolir la xifra de 129 socis i 74 sòcies de la Secció Feminal, tal com s’anomenava.

Documents

(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).

Anys 1931-1934: Telefonema de felicitació a Francesc Macià, l’abril del 1931, amb motiu del seu nomenament com a president de la Generalitat; carta felicitant a Francesc Marcet pel seu nomenament com a alcalde; agraïment a l’alcalde Lluís Prunés per les gestions fetes arran de l’empresonament d’un membre de l’entitat; comunicat a l’Ajuntament dels socis designats per a les comissions de districtes que han d’organitzar els actes de la Festa Major; relació d’actes organitzats per l’entiat per a la Festa Major; retall de diari amb la composició de la nova junta directiva de l’entitat.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)