Els carlins

Taula de continguts

 

Els carlins o tradicionalistes eren una organització llargament arrelada a Manresa i tingueren durant el període de 1931-36 una certa força electoral, tot i que a la baixa. Des d’un bon començament adoptaren una postura antirepublicana al reafirmar la seva condició de monàrquics, a més de defensors del catolicisme i de “solucions enèrgiques” per tal de mantenir l’ordre públic.

Durant la democràcia republicana, els carlins manresans es mostraren molt actius i protagonitzaren diversos actes públics com la Setmana Tradicionalista de Manresa, conferències o l’Acte d’afirmació tradicionalista que es celebrà al Teatre Conservatori el 24 de maig de 1935. Una de les oradores d’aquest acte fou Maria Rosa Urraca Pastor la qual, enmig de grans aplaudiments, afirmà que ja n’hi havia prou de “tanta mentida democràtica. És necessària la implantació de la nostra monarquia tradicional, representativa i netament catòlica”.

Inicialment es distanciaren de la Lliga (que sí acceptà el nou règim republicà), però aviat acostaren postures degut al sistema electoral majoritari que penalitzava, pel que fa a nombre de representants, als partits perdedors . Així, a les eleccions generals de 1933, els carlins i la Lliga formaren la coalició “Defensa Ciutadana”. Aquesta col·laboració es mantindria en les següents convocatòries electorals.

Entre els seus dirigents destacaren l’advocat Josep Prat Piera i Domènec Prunés Miquel, que seria el primer alcalde de Manresa de l’època franquista. Ben bé una desena de militants carlins manresans serien assassinats durant la Guerra Civil, entre ells Josep Maria Viñoly Lliró, Benvingut Duocastella Serra i Ramon Òdena Marín.

Fotografies

Mítings i diversos actes celebrats pels tradicionalistes manresans a Manresa i a l’indret dels Tres Roures durant els anys 30.

Vídeos de testimonis

Joan Rius i Soler sobre el crit de Marià Homs en un míting dels Carlins
Data de l’entrevista: maig del 2006
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)