6 de març de 1961. Un dia de finals d’hivern, molt fred; ens el podem imaginar amb aquell cel gris de plom que els manresans coneixem perfectament. Manresa, que llavors superava per poc els 50.000 habitants, havia experimentat un fort creixement demogràfic durant les dues dècades anteriors, fruit de la immigració. A causa d’aquest fet, s’havia produït un creixement urbanístic amb blocs d’habitatges com les anomenades “Cases de xocolata” o més tard els blocs de pisos de la Sagrada Família. Com la gran majoria de ciutats mitjanes, però, el centre històric gairebé no havia canviat i en general tota la ciutat conservava un aire antiquat, potser una mica rònec, que el règim franquista imperant afavoria. Alguns cronistes parlen de “la ciutat on no passava mai res”. Tanmateix, des de finals de febrer hi havia rumors, enraonies i informacions diverses que alguna cosa nova passaria i la gent es preguntava per què encara no s’havien tret els llums de Nadal. Finalment, aquell 6 de març no va ser un dia qualsevol, sinó un dia que molts manresans d’aquella generació han recordat sempre més. Desenes de persones -entre actors, tècnics i extres-, càmeres, grues, focus i vehicles (entre ells un petit motocarro, un altre protagonista de la pel·lícula ) van ocupar i trasbalsar el centre de la ciutat: començava el rodatge de Plácido, una de les millors pel·lícules del seu director, Luís García Berlanga -va ser candidata a l’Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 1962- i també un dels grans títols de referència del cinema espanyol, segons la crítica.
El rodatge de Plácido va ser, sens dubte, un gran esdeveniment per a Manresa, que d’alguna manera entrava en la història del cinema –encara que en cap moment al film se la cita- i l’acostava a un món més obert i cosmopolita.
Enguany es compleixen 60 anys d’aquell rodatge i també els cent anys del naixement del seu director, juntament amb altres efemèrides relacionades amb el cinema a la ciutat. Des de diferents institucions manresanes s’han organitzat iniciatives per commemorar aquestes efemèrides a les quals Memòria.cat es vol sumar amb aquest web, l’objectiu del qual es reunir material gràfic i documental sobre el rodatge i deixar testimoni de la repercussió que va tenir a la ciutat.
Al llarg d’aquest any aquest web es podrà anar ampliant amb noves informacions que puguin sorgir sobre aquest esdeveniment rellevant esdevingut ara fa 60 anys. Al mateix temps encoratgem qualsevol persona que en tingui documentació gràfica, textual o records personals i la vulgui compartir a què ens la faci arribar i la incorporarem en aquest espai web dins l’apartat “El teu Plácido”.
Fina Oliveras Riera
Associació Memòria i Història de Manresa