Localitzem un àlbum de fotografies de Brangulí sobre la República que ell mateix va regalar a Amadeu Hurtado

Com és sabut, no tota la documentació incautada per les tropes franquistes a Catalunya es troba a l’Arxiu de Salamanca. També n’hi ha a d’altres arxius de l’Estat, entre els quals el Archivo General Militar d’Àvila i el Archivo Histórico Nacional de Madrid. Doncs, ha estat en aquest darrer arxiu –mentre consultàvem uns documents sobre la Guerra Civil a Manresa- on hem trobat casualment una prova fefaent d’aquesta confiscació.

Es tracta d’un valuós àlbum de fotografies que el famós fotògraf Josep Brangulí va elaborar i dedicar al conseller de la Generalitat Amadeu Hurtado, amb les fotografies que ell mateix havia fet sobre la proclamació de la República a Barcelona, el 14 d’abril del 1931, i sobre altres moments destacats de la vida política dels primers dies del nou règim.

El text de la carta que Josep Brangulí adreça a Amadeu Hurtado i que acompanya les 25 fotos és el següent:

“Essent sortosament testimoni dels primers moments de la implantació de la nostra República i seguits de minut a minut, junt amb alguns dels més importants actes històrics de la mateixa, als que he fotografiat.

Al recopilar-los en formo un àlbum que el dedico al meu distingit amic ciutadà Sr. Amadeu Hurtado, conseller del Govern de la Generalitat”.

En total l’àlbum aplega 25 fotografies, de les quals 15 corresponen a la històrica jornada del 14 d’abril, amb la qual cosa es pot anar seguint l’evolució dels esdeveniments al llarg del dia a la Plaça de Sant Jaume.

La majoria d’aquestes fotografies són molt conegudes i algunes s’han reproduït a bastament. Tanmateix, l’interès de l’àlbum rau en el nombre considerable d’imatges d’un acte tan transcendental com fou el de la proclamació de la República i al fet que permet seguir l’evolució dels esdeveniments de la jornada i com es va omplint la Plaça de Sant Jaume a mesura que es va anar coneixent la notícia des de les 13 h 35’ en què Lluís Companys fa la seva proclamació davant només d’uns quants vianants fins a la tarda, quan la plaça és pràcticament plena.

 

L’àlbum va aparèixer en una de les capses del fons de la “Causa General” (1) sobre Manresa i altres municipis de les comarques barcelonines. És evident que li va ser confiscat al prestigiós advocat i polític català.

 

Una fotocòpia de l’àlbum la vam lliurar a un dels néts d’Amadeu Hurtado, Amadeu Cuitó Hurtado, que va quedar molt agradablement sorprès per la troballa. La família ja s’ha posat en contacte amb l’Archivo per tal de poder recuperar aquest àlbum, com a legítims propietaris que són.

(Vegeu el reportatge que el diari Avui dedicà a la notícia)

(Aquí podeu veure 13 fotografies de l’àlbum)

Buscar a tot memoria.cat