El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

La reconstrucció d'esglésies. Documents

 

     

3/04/1939: nota de l’alcalde en què autoritza retirar de l’església de la Cova de Sant Ignasi els objectes religiosos que es necessitin per poder celebrar a la Seu, les funcions religioses de la Setmana Santa. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

     

4/10/1939: convocatòria de l’alcalde al tinent d’alcalde Francesc Torra a una reunió –amb presència del bisbe de Vic- per parlar de l’estudi de la reconstrucció o reparació de les esglésies de Manresa enderrocades durant la Guerra Civil. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

   

28/11/1944: escrit de l’arxiprest de la Seu Valentí Gibert, en què demana a l’Ajuntament la col·laboració econòmica per reconstruir la Seu, tenint en compte que “el Estado español, atento a las múltiples necesidades de sus hijos y con el fin de impulsar la reconstrucción de los monumentos nacionales y religiosos, ha vuelto la mirada al sin número de templos profanados por la incultura y la pasión durante el torbellino de barbarie promovido en nuestras ciudades y pueblos…” i ha decidit subvencionar la Seu de Manresa, però per cobrar l’import corresponent cal que es presentin “comprobantes de obra realizada por el doble aproximadamente de la subvención, o sea, con un cincuenta por ciento a cargo de los devotos. Quiere, justamente, que el templo, hogar de los cristianos, sea costeado en parte por la aportación de los fieles que demuestren con su sacrificio su amor a la casa de Dios”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

1/12/1950: escrit del cap dels Serveis Tècnics de Falange en què demana al “Jefe local de FET y de las JONS” de Manresa, Francisco Moreno, que respongui el qüestionari adjunt sobre les obres i millores realitzades a la ciutat. També li demana una entrevista personal per parlar del tema i també de l’ordre de col·locació del “Yugo y las Flechas” a l’entrada i sortida de Manresa. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

   

13/01/1951: escrit de resposta de Miquel Bosch, capellà de la Parròquia de Sant Pere Màrtir de Manresa, en què, responent a la demanda realitzada en el document anterior, afirma que l’Ajuntament de Manresa va pagar pel solar de l’emplaçament del temple “destruido por los marxistas” 310.425,34 ptas i per la compra del solar on es va ubicar l’església de Crist Rei, 369.315,37 ptas. També afirma que l’Estat espanyol va subvencionar amb 200.000 ptas. la construcció del temple de Crist Rei, que l’alcalde Montardit hi va fer un donatiu de 10.000 ptas. i que l’Ajuntament presidit per Prat Pons el subvenciona amb 1.000 ptas. mensuals. (Arxiu Municipal de Manresa).