Quaderns militars abandonats a Sant Joan de Vilatorrada el 1939

Digitalització i transcripció de 4 quaderns d’operacions militars de l’exèrcit franquista abandonats a Sant Joan de Vilatorrada el 1939

Descriuen el dia a dia del 9è batalló del Regimiento de Infantería Burgos núm. 31 de la 82 Divisió

Uns militars de l’exèrcit franquista que van entrar a Catalunya a partir del desembre de 1938 i van romandre uns dies a Sant Joan de Vilatorrada es van deixar en un domicili d’aquest municipi del Bages uns quaderns amb la descripció diària de les operacions militars. Ara memoria.cat us els ofereix digitalitzats i transcrits.

Reproducció de 4 quaderns d’operacions militars del Regimiento de Infantería Burgos núm, 31, 9è batalló

Quadern de la 1ª Companyia:

Transcripció

Quadern de la 2ª Companyia:

Transcripció

Quadern de la 3ª Companyia:

Transcripció

Full annex 3ª Companyia:

Transcripció

Quadern de la 4ta Companyia:

Transcripció

Relació dels noms dels militars que apareixen ens els 4 quaderns

Documentació conservada per Ramon Comallonga Graells

Ramon Comallonga Graells

Aquests militars pertanyien al 9è batalló del Regimiento de Infantería Burgos núm. 31,de la 82 Divisió. La casa on es van deixar els documents era la del santjoanenc Ramon Comallonga Graells (1921-2011). Els soldats van acampar a l’era de la seva propietat, però el militar que els dirigia es va allotjar a la mateixa casa del Sr. Comallonga, de manera que aquest es va veure obligat a deixar-li el seu llit i haver de dormir a les golfes. És possible que fos aquest oficial (es desconeix si era el tinent-comandant) qui tingués el conjunt de documents i se’ls deixés.

Ramon Comallonga, pagès de professió, va guardar aquests papers tota la vida, però no ho va comunicar a la família fins pocs mesos abans de la seva mort, esdevinguda el dia de Nadal de l’any passat. Una de les seves nétes, Gemma Comallonga Bacardit, ens va fer saber a l’Associació l’existència d’aquesta documentació i va concertar la trobada amb el seu avi.

4 quaderns de la “Campaña de Cataluña”

El material comprèn un total de quatre quaderns, les dates dels quals van del desembre de 1938 a l’1 de març de 1939. Només dos quaderns estan complets. Els documents descriuen dia a dia les operacions militars de la “Campaña de Cataluña” des de la seva entrada  per Montanyana (prop de Tremp)  fins  l’arribada a Castellfollit de la Roca. S’hi expliquen les cotes assolides, els enfrontaments amb l’exèrcit republicà i totes les incidències remarcables. S’hi comptabilitzen també les baixes, els ferits, el material perdut, el material capturat a l’enemic i el nombre de presoners. També s’hi relacionen els militars condecorats i el motiu per què ho són. Cada companyia hi descriu les pròpies operacions.

L’arribada d’aquests contingents al Bages, per tant, hi apareix perfectament descrita. Les tropes van entrar a la comarca el gener de 1939 per Sant Mateu de Bages i seguiren en direcció NE cap a Artés i Moià.  Aquesta companyia no va entrar a Manresa. A finals de febrer una part del batalló retornà a Sant Joan de Vilatorrada per reunir-se amb la resta. No es coneixen les dates exactes de l’estada dels militars a Sant Joan, però havia de ser entre finals de febrer i primers de març de 1939. Hi ha un document signat a “Vilatorrada” amb data 1 de març d’aquest any.

Obligat a portar explosius a Moià

De les vivències d’aquells dies Ramon Comallonga recordava que a la porta de casa seva hi havia dos soldats que feien guàrdia permanentment. També, que el soldat que cuinava sempre cremava l’oli i que això feia enfadar molt la seva mare. Segurament per aquest motiu el dia que els militars van marxar li van regalar uns quants litres d’oli.

Ramon Comallonga es recordava de quan els militars li van demanar que transportés amb el seu carro diversos explosius fins a Moià. Uns soldats el van acompanyar fins a aquest municipi, on d’altres militars es van fer càrrec de la munició.

L’arxiu de Ramon Comallonga

A banda d’aquests documents de l’exèrcit franquista, el Sr. Comallonga conservava diferents documents familiars d’interès, com, per exemple, els llibres de “caixa” de casa seva des de 1872, on consten els jornals treballats, els sous, els litres de vi que feien cada anyada, i les despeses que pagaven. Les anotacions són del seu pare, Indalecio Comallonga, si bé hi ha també algunes notes seves. Curiosament les pàgines corresponents a 1939 estan arrancades i només s’hi troben registres a partir del març d’aquest mateix any.  També guardava una llibreta escrita pel seu avi, Josep Comallonga, entre els anys 1880 i 1888, amb les despeses de construcció de la casa i els jornals pagats, a més a més de diferents anècdotes i esdeveniments familiars.

També hi ha esborranys de cartes enviades a familiars que durant la guerra civil eren al front o amagats. En una d’aquestes, Comallonga escriu: “si continuen demanant a quintes com fan ara, només quedaran vells, dones i canalla“.

Agraïments: Gemma Comallonga Bacardit

Transcripció dels 4 quaderns militars: Jaume Casellas i Jorba

Manresa, setembre de 2012

Buscar a tot memoria.cat